«The Shodan» (2003) er en bok skrevet av legenden Shihan Howard Collins, 7. dan. Howard som har trent ved Kyokushin Honbu dojo under Oyama, er også en av de få som har fullført 100-manns-kumite (1972). Collins ble født i Wales (1949) og er i dag sjefsinstruktør for Göteborgs Karate Kai, noe han har vært helt siden 1977. Shihan Howard Collins har faktisk også besøkt Tromsø Karateklubb ved flere anledninger. I følge Sensei Sven og Sensei Erling sine notater så var Collins i Tromsø på vinteren i 1983, 1984, 1985, 1986, 1987 og 1989.  I tillegg besøkte han også klubben i forbindelse med Arctic Budo-Galla i 1992. Er du gammel nok så husker du kanskje treningssamlingene til Collins og hans tordnede stemme som roper:

«Get DOWN in Zenkutsu».


Boka tar oss gjennom alle teknikkene fra 10. Kyu og til og med Shodan, men har også med kapittel om stretching og treffpunkt for slag og spark. I tillegg til alle teknikkene får vi også innsikt i Kyokushinkai historie, dojo etikette og terminologi. Lurer du f.eks. på hvordan du bør brette drakten din så får du også svar på det i denne boka.

Det er en meget bra bok som er til stor hjelp for alle som trener Kyokushinkai, men den er kanskje spesielt nyttig for nybegynnere, eller de av oss som har tatt opp treningen igjen etter noen års pause. Teknikkene forklares på en enkel og forståelig måte, og de vises i serier av sort-hvitt-bilder. At teksten er på både engelsk og svensk, gjør den lettere å lese for de yngste.

Det er nok engang slik at man ikke kan lære Karate ved å lese en bok. Karate kan kun læres gjennom å delta på trening. Men boka er likevel veldig fin å bla gjennom før man drar på trening, og det er kanskje spesielt når man kommer hjem fra trening for å se hva det var man egentlig hadde lært. Da husker man teknikkene bedre, og kvaliteten på treningen og treningsutbyttet blir så utrolig mye bedre.

«Do not be mislead, by what you find in the pages of my book. The Shodan gives you the basic techniques, excluding Kata, needed for your Shodan examination. You also need other things, manners, discipline, humility, honour; these cannot be put into words. This book is only a guide, it does not give you all the answers, you still need an experienced instructor to give you the finer points in technique, timing and speed. They cannot be shown in this book».

Boka leveres med beskyttende plastomslag, stilfullt bokmerke, og har i tillegg flott kalligrafi for hvert kapittel. Den fremstår som en bok av høy kvalitet og seriøsitet. Jeg vil påstå at den er et absolutt «must have» for alle oss som går med en drøm om at vi også en en dag få «Shodan».  Men Collins ber deg likevel være oppmerksom på:

«Todays trend is to look for the next grad and try to get a Black belt as fast as possible. Instead you should be looking for how you can improve yourself as a human being, when you are ready the Shodan will come. Remember the Shodan is the first step to your enlightenment and improvement of your character».

Slike bøker er ikke så lett å få tak i, men Nippon Sport (http://nippon.dk) i Danmark har den og flere andre på lager. Man bestiller boka/bøkene hos Nippon Sport, og får instruksjoner på epost om hvordan man skal betale ved å gjøre en utenlandsbetaling i nettbanken (Swift/Iban). Jeg fikk min kopi på under en uke så de er raske med å levere. Det er hverken toll eller moms på bøker, så det er rimelig å kjøpe bøker på nettet. Boka finnes også i en utgave beregnet på juniorer og juniorgraderinger og da heter den «The Gateway». En fin gave for de av dere som har unger som også trener i klubben. Kjøp «The Shodan» til dere selv, og «The Gateway» til ungene.

Konklusjon: Anbefales.

Dag Brattli