Kun to år etter at klubben ble grunnlagt dro medlemmer fra Tromsø karateklubb på sommerleir i England. Per (Pete) Tollefsen bidrar nok en gang med fantastiske bilder og historie fra «pionertiden».

På bakre rekke ser vi bl.a. shihan Antonio Pinero, shihan Howard Collins, shihan Brian Fitkin og hanshi Steve Arneil. Fremste rekke ser vi bl.a. Egil Johansen, Svein Jensen, Tore Sunde-Rasmussen, Per Tollefsen og Kåre Haugland.
– Det var harde men fine treninger, forteller Per Tollefsen.

 

– Vi var selv lavt graderte og trengte hjelp for å komme opp på et høyere nivå. Harald Furu og jeg instruerte de første årene. Siden kom også Svein Jensen, Egil Johansen og Karl Annar (student fra Harstad) inn i bildet.

– Vi var delvis under Bergen Karateklubb de første årene. Og Ivar Rivenes kom opp og hadde vår første gradering, han fins på et av bildene.

– En ukes sommerleir i Exeter var jo en opplevelse for oss. Samtidig var det veldig lærerikt både ang. teknikker og måten å instruere på. Vi ble kjent med andre nordmenn blant annet fra Flekkefjord – og flere svensker.

– Første året kjørte vi ned i min Volvo PV fra 1965 – og høyrekjøring. Medtraffikantene holdt på å kjøre av veien: de hadde tydeligvis ikke sett en Volvo PV før. Vi brukte 2 timer gjennom London på tur til, men bare 30 min på hjemveien.

– Vi bodde i studenthyblene til Exeter University. Veldig bra standard med kjøleskap og kjøkken.

– Jeg husker det smakte fantastisk med en Guiness til kveldsmaten etter harde treninger.

– Vi hadde 3 treningsøkter pr. dag, og leiren varte 1 uke. Vi kom dagen før og teltet på plenen. Kl. 6 på morgenen ble vi vekt av en vakt. Det var ikke lov å campe der.

– Fullkontakt var ikke tillatt i Norge. Hjemme trente vi poengkarate. Men når sensei Howard Collins hadde treningshelger med oss ble det noe fullkontakt.

– I klubben hadde vi mye fokus på basic. Og av det ble vi ganske sterke og tekniske. Men manglet selvfølgelig kamperfaring. Det hendte at vi ble slått i kamp av oslogutter med slette teknikker men med mye kamperfaring. Vi gikk også mye kata.

– Det må ha vært 2-300 deltakere på sommerleiren.

– Det var også barn med på leiren. Og noen av dem hadde sort belte.

– Jeg husker spesielt en voksen deltaker i rullestol. Han gjorde selvfølgelig bare armteknikker og der var han råsterk. En tøffing.

– Antall sortbelter er vanskelig å anslå, men det var nok minst 30. Utenom scandinaviere var det vel mest deltakere fra Storbritannia etter det jeg husker.

 

Tromsø karateklubb takker for de tøffe bildene og de 34(!) år gamle detaljene som er med på å kartlegge klubbens lange og innholdsrike historie.

 

Egil Johansen, Svein Jenssen og Per Tollefsen.

 

Instruktørene.

 

Shihan Collins viser Kiba Dachi.

 

Instruktørene og deltakerne fra Norge.

 

One Thought on “TKK på sin første utenlandske sommerleir – Exeter 1977”

  • OSU! Skikkelig artig å se bilder fra gode gamle dager (TKKs krøniker). Synes å huske at Sensei Egil Johannessen sa en gang at han gikk opp til gult belte på Sommerleir i England 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.