Lørdag 16. mars var det NM i karate i Bærums Idrettspark. I år som i fjor hadde Kamsportforbundet samlet de tre forskjellige kampformene, fullkontakt, WKF og Shobon Ippon under samme tak. Dette gjør at både utøvere og publikum kan se hvordan de andre konkurranseformene innen karate er.

19
Senpai Henning Dallavara (til venstre på bildet) fikk tredjeplass

I fullkontakt var det totalt i underkant av femti utøvere, fordelt på klasser fra 13-14 år med begrensninger og hele veien opp til tungvekt fullkontakt. Fra Troms og Finnmark var det kun en utøver. TKK vil gratulere Henning Dallavare fra Vadsø karateklubb med tredjeplass i sin klasse. Det ble totalt gått circa førti kamper innen fullkontakt, og de fleste av disse var på et svært høyt nivå.

7
Sensei Bjørn Willumsen stilte som dommer

Hva den store nedgangen i antall utøvere skyldes, kan vi bare spekulere i. For Tromsø sin del, hadde vi i fjor fire utøvere, mens vi i år i utgangspunktet skulle stille med en, men på grunn av sykdom ble det ingen. Det var mange andre klubber som vi også er vant med at de stiller flere utøvere, som også var fraværende på årets NM.

Det finnes ingen gode svar på hvordan vi innen kyokushin skal øke rekrutteringen av utøvere som deltar på NM. Personlig så mener jeg at NM er årets viktigste stevne, og at alle klubber som driver med fullkontakt bør sende flest mulig utøvere til dette stevnet. Det vil gi større klasser og flere kamper. Å ikke satse på NM vil nok på sikt gi et dårligere helhetlig fullkontaktmiljø i Norge. Når begge de to andre konkurranseformene stiller med over dobbelt så mange deltagere, så vil nok dette ha litt å si for hvordan penger stevner og andre støtteordninger skal fordeles. For små klubber vil denne støtteordningen kunne være avgjørende for senere deltagelse.

Her må kanskje både utøvere og ledere i både vår klubb og andre klubber se litt på hvordan vi kan øke deltagelsen. Vi har cirka et år på oss til neste NM som sannsynligvis blir i Bergen, det er ikke mer enn det vi trenger for å få på plass en stor tropp. Så her er det bare å ta tak.

Osu!
Torfinn Larsen

2 Thoughts on “NM karate 2013”

  • Bra innlegg. Dette er en statistisk nasjonal bekymring. Fullkontakts-terskelen er nok fortsatt større enn man skulle tro for den gjengse klubbmedlem! Jobbing med godfølelse, trivsel, skadeforebygging (få-bank-forebygging) og ufarliggjøring helt ned på grasrot er nok fortsatt veldig viktig. Ellers tror jeg også at vi mister mange av de som før fant utfordring i denne typen konkurranser til bredere «moderne» tilbud – være seg kickboksing, MMA eller andre derivanter. JKA sin en-poengs kampform heter forresten «Shobu Ippon».

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.