Knivseminar med Johan Skålberg

 
images
Johan Skålberg

Lørdag den 9. april ble det arrangert seminar i forsvar mot kniv i Dojo til Tromsø Karateklubb. Seminaret ble arrangert i regi av kampsportforbundet, og det var oppmøte fra flere ulike kampsportgrener i Tromsø som Karate, Taekwon-Do og Krav Maga totalt ca 10 personer. Litt synd at det bare var 5 som kunne møte fra vår egen klubb, men uansett veldig trivelig å treffe Senpai Sturla igjen.

Johan Skålberg kommer fra stilarten Kali Sikaran som har røtter i forskjellige kampsportsystemer på Filippinene. Seminaret som Johan kjørte blir kalt "Basic Knife", og går i prinsippet ut på hvordan du på en skal komme deg ut av en knivsituasjon på tryggest mulig måte … det vil si med livet i behold. Mange tror at det beste er å løpe, og det kan fungere, men det hjelper jo lite om utgangen er blokkert, eller om resten av familien din står igjen.

Det ble undervist i temaer som situasjonsvurdering, distanse, fotarbeid, angrepsvinkler og forsvar. Alt dette var relevant og overførbart til vår egen kumite så her var det mye nyttig å lære.

Vi ble undervist i ulike blokkeringer fra Kali Sikaran, og for meg var det overraskende og godt å se at disse var veldig lik vår egen Kihon (basic). Til tider lignet det veldig varianter av Shuto Uke (Jodan/Soto/Uchi) samt Shuto Gedan Barai. 4 timer er dessverre ikke nok til å lære teknikker skikkelig, så derfor er det er godt å se at våre egne teknikker også bør kunne fungere i en knivsituasjon. Det er jo dem vi trener på, og det er dem som sitter i ryggmargen hvis noe skulle skje.

Siste timen ble det også gjennomgått kontrollering og avvæpning selv om dette ikke nødvendigvis er så lurt i en "privat" situasjon. Men det var også med et par fengselsvakter på seminaret, og det var interessant å høre på deres erfaringer og utfordringer i forhold til slike situasjoner. Helt til slutt diskuterte vi en del etiske og juridiske sider rundt det å forsvare seg i en knivsituasjon. Når skal man slutte å slå? Hva gjør du hvis du får tak i kniven?

Oppsummert så kan jeg si at vi lærte få eller ingen "triks", men heller prinsipper for hvordan man bør tenke i de forskjellige situasjonene som kan oppstå når det er kniv involvert. Vi som var med har fått en enorm respekt for kniv som våpen. Vi har lært at knivkamp er ikke noe man vinner, men noe man overlever. Målet er å "kunne gå hjem" etterpå. Anbefaler alle å få med seg et slikt seminar om muligheten skulle dukke opp igjen.

— Dag
 

4 Thoughts on “Stabb or Slice?”

  • Ja, jeg tror nok at dette arrangementet kunne vært bedre annonsert utad. Vi beklager at det ikke f.eks. ble promotert på websidene eller via «Events». Det kom en mail fra klubbleder 1. April med en PDF-innbydelse, men det er ikke nok for å få frontet at det skjer noe i Dojo. Vi får være flinkere til å promotere via våre tilgjengelige kanaler.

    Ellers er det bestandig interessant med slike seminar. Jeg husker vi var på et veldig lignende seminar (ut ifra det du beskriver) en gang på 90-tallet i regi Ju-Jitsu og Torbjørn Arntsen. Idag driver han forresten sitt eget foretak, Beskyttelsesteknikk. «Praktisk konflikhåndtering, voldsmestring, forebygging, samhandling og selvforsvar for yrkesutøvere»

    • Ja, kanskje det! Han har jo mye «street»-cred fra den virkelige sfære i tillegg. Veldig god instruktør. Litt dumt å diskutere det under denne artikkelen hvor en annet hadde et kurs, men vi kan jo ta det til vurdering og forføre oss.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.