Datoen 3. november 2019 kan risses inn i klubbhistorien med gullskrift. Dette var dagen Tromsø karateklubb har jobbet stødig mot i årevis: Den første shihan i klubben.

Shihan Bjørn Willumsen startet med kyokushin-karate høsten 1992, og siden har han ikke sett seg tilbake. Sommeren 1999 tok han shodangraden sin, og høsten 2013 graderte han seg til 4. dan. Nå har karrieren hans kulminert med shihangrad (5. dan), hvilket er helt fortjent og en utrolig berikelse for Tromsø karateklubb.

Sensei Svein Erik Setermo var min første instruktør når jeg starta i Tromsø karateklubb i januar 1993. Da hadde han allerede daisenpaigrad. Han tok en svært lang pause, men starta opp igjen høsten 2010. Etter comebacket har han vært et godt og etterlengtet aktivum for klubben. Senseigraden tok han i 2013, og nå har han altså tatt en fortjent 4. dan.

Gradering starta tidlig på morgenen med en teoretisk prøve for de som skulle opp til sensei- og shihangrader. Litt før klokken 10 starta de oppvarming, og presis klokken 10 kom de inn i dojoen der HANSHI Oishi ledet dem gjennom teknikker i sanshindachi og spark. Deretter var det kombinasjoner i bevegelse, og kyu-kata. Sortbeltekata ble gått av de som hadde fått de ulike kata som oppgave. I tillegg til det rent karatetekniske, var det gjort klar for ytterligere utfordringer: Arealet de ni skulle gå på, var lite, og de fikk beskjed om å ikke gå i veien for hverandre og vise hensyn. Styrkeøvelser ble gjort på tid, ikke tellinger slik vi er vant med. Noe vi heller ikke gjør ofte, er knusing. Dette skulle skje med tre ulike teknikker, og med mer enn en planke av gangen: tsuki, shuto og empi.

Til slutt var det altså 50 kamper for sensei Daniel Budtz og vår egen sensei Bjørn Willumsen, som begge skulle graderes til shihan. Sensei Svein Erik og sensei Jesper skulle gå 40 kamper hver til 4. dan.

Senpai Halgeir, senpai Mia, Theodor, Jon Fredrik og Stein-Arne var med som kumitetest-motstandere fra Tromsø karateklubb. Senpai Alex fra Den danske karateskole var siste motstander i alle kumitetestene.

Det var ei tung gradering.

Tekst: sensei Elisabeth Eriksen
Bilder: Jon Fredrik Finsrud, senpai Bjarne Rafaelsen og sensei Elisabeth Eriksen
Redigering: sensei Sven Jonsson

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.