I forbindelse med VM arrangerte vår japanske organisasjon (World So-Kyokushin) besøk og trening i den originale Honbu Dojo i Tokyo.

I år er det 100 år siden kyokushins grunnlegger, Sosai Masutatsu Oyama, ble født. Han døde i 1994.

Tretti år tidligere, åpnet hovedkvarteret for Sosai Oyamas karate. Det vi nå omtaler som Honbu. Her oppstod også navnet kyokushin, «den ultimate sannhet», og stilarten spredte seg raskt omkring i verden.

Shihan Cameron Quinn så til at japansk ble oversatt til engelsk.

Etter Sosais død, ble det en del endringer i den japanske organisasjonen, og ulike grupperinger oppstod.

Kort sagt, førte en del hendelser til at Honbu ble stengt. Noe som burde vært et aktivt museum, ble ikke lenger tilgjengelig for utøvere av kyokushin. I dag trues bygget av rivespøkelset. For å unngå dette, leies nå lokalet ut til dem som måtte ønske det innenfor alle grupperinger av kyokushin.

Slik gikk det til at vi i forbindelse med verdensmesterskapet i so-kyokushin karate, fikk muligheten til å besøke og å trene i Honbu.

Det var trangt, men slik var det også da sosai Oyama ledet treningene.

Flere av oss som besøkte Honbu, har hatt et forhold til kyokushin i 30–40 år. Det ble derfor et emosjonelt møte med et lokale vi har sett på utallige bilder og filmopptak.

Enda mer emosjonelt var det nok for våre internasjonale shihan, og ikke minst Hanshi Daigo Oishi, som hadde trent regelmessig i Honbu under Sosai.

Det meste av selve dojoen i Honbu stod mer eller mindre uberørt, men ellers var det gjort en del endringer som ble omtalt som trist.

Å trene, svette, i Honbu var enestående. Her har mange store navn stått før oss. Det var en utrolig romslig gest av ledelsen i vår organisasjon å ta oss med dit sammen med dem.

Deltakerne fra Tromsø karateklubb sammen med Hanshi Daigo Oishi.
På veggen hang mange navneskilt tilhørende dojoens sortbelter. Øverst til høyre på veggen hang navneskiltet til sosai Masutatsu Oyama.

Vi takker for opplevelsen.

Tekst: sensei Elisabeth Eriksen
Redigert av: sensei Sven Jonsson
Bilder: Sissel A. Gundersen og sensei Sven Jonsson

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.