Den 7. til 10. juni var det på nytt duket for årets høydepunkt og sesongslutt med sommerens «Norwegian So-Kyokushin Summer Camp».

Til tross for at, tittelen «sommerleir» kan virke noe ironisk med hensyn til det usedvanlig kalde været i Nord-Norge, trosset cirka 60 utøvere fra Tromsø, Harstad, Finnsnes og Ringerike værgudene denne helgen og samlet seg til treningsleir (gasshuku) og eventuelt gradering i Tromsø karateklubbs dojo.

Årets sommerleir ble ledet i kyndig regi, som så mange ganger før, av shihan Jiyuu Shibata og med seg fra Japan hadde han en meget dyktig og kunnskapsrik medinstruktør i shihan Kuzanari Nagasawa fra Kyokushin Shizuoka Hontori-dojo.

Det kalde været merket vi ikke noe til, varme og svette ble det nok av innendørs gjennom flere inspirerende økter med dyktige instruktører som stødig, og med glimt i øyet, kunne lære oss mange nye ting. Det var god stemning og høy energi, fra både barn og voksne, gjennom hele helgen. Mange smil kunne også ses, selv om konsentrasjonen måtte være på topp og alle ga sin beste innsats.

En tettpakket sommerleir minner oss alltid ekstra på om at, de høyere graderte skal ta vare på de lavere graderte og de eldre skal ta vare på de yngre. Samtidig forventes det at de yngre skal respektere de eldre uavhengig grad og sammen hjelper vi hverandre til å bli bedre utøvere og til vise ydmykhet, ansvar og respekt både i og utenfor klubbens arena.

Leiren startet torsdags kveld med en velkomsttrening. På fredagen var det tre økter og på lørdag var det to økter før graderingens første del stod for tur. Alle treninger er felles, men lørdag kveld ble det også avholdt en egen svartbelte trening med avanserte kata som hovedfokus. Leiren ble avsluttet på søndagen med en kamptrening som gikk over i graderingens andre og avsluttende del.

Mange spente og klare utøvere skulle testes til nye beltegrader og første del av graderingen bestod av en krevende teknisk og fysisk test. Etter en god natts hvile var det klart for graderingens andre del som bestod av kamp/kumite-test. Tradisjonen tro, så tar alle kandidatene nå ut sine siste rester av energi og vilje. De som skulle opp til de høyeste senior-gradene gikk til slutt flere etterfølgende mattekamper, med dommer, foran graderingspanelet ledet av våre japanske gjester. Det ble mange krevende kamper, både fysisk og mentalt, og noen knefall, men ingen gav opp. Det er nå man skimter noe av essensen i Bushido og hjertet til Kyokushin: «Osu no Seishin» – «En ukuelig vilje» (押忍の精神).

Under denne siste delen sitter de som er ferdig med sin gradering rundt kamparealet og ser på. Applaus og tilrop er nå lovt og hever energien nok et hakk – og det merkes. Også foreldre/familie kunne høres applaudere bak veggen mot oppholdsrommet der de spent (og noen sikkert litt nervøst) bivånet graderingen gjennom glassrutene. Etter litt blod, svette og noen tårer var det hele over og luften i dojo var varm, energisk og tykk – absolutt alle hadde gitt alt de var god for. Imponerende innsats på alle nivå. Noen av de yngste juniorutøverene satte nok også noen nye grenser for seg selv.

På søndagskvelden tok svartbeltene og styret et hyggelig farvel (sayonara) med våre japanske venner i en sosial sammenkomst i dojo. Mandagen var det gradering for de nyeste og yngste juniorene, samt de juniorer som ikke hadde vært til gradering på sommerleiren.

Nå skal alle resultater foreligge, så gratulerer så mye til alle som har fått en ny grad og tusen takk til alle de som har stilt opp for å gjøre denne leiren til den fine og gode opplevelsen den er. Dette gjelder både trenere, utøvere, styremedlemmer, foreldre og andre involverte. Vel gjennomført!

Man kan ofte høre uttrykket: «Kyokushin er familie!» – og jeg tror flere fikk kjenne på den følelsen i løpet av helgen.

En ekstra stor og spesiell takk rettes til shihan Jiyuu Shibata og til shihan Kuzanari Nagasawa for en meget vellykket og inspirerende helg under deres veiledning. Vi håper å se dem igjen.

Osu! Shibata Shihan. Domo arigato gozaimashita!
Osu! Nagasawa Shihan. Domo arigato gozaimashita!

Tekst: sensei Erling Paulsen
Bilder: Kenneth Augdal

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.