Vinterleir i Vadsø med Hanshi Steve Arneil, 10. dan – en legende innen Kyokushinkai.

DSC00649

Hanshi Steve Arneil, 10. dan var som vanlig instruktør på den årlige IFK-vinterleiren hos Vadsø karateklubb, 5. til 8. mars i år. For de av oss fra Tromsø karateklubb som har holdt på en stund, husker han som hovedinstruktør på sommerleirene i Tromsø på 80-tallet. For meg personlig så graderte han meg til blått belte sommeren 1989 og til gult på sommerleiren 1990.

På litt kort varsel, bestemte jeg meg derfor å pakke gien i kofferten og dra til Vadsø på treningshelg, for å trene under min store helt.

DSC00655

Treningene varierte mellom kihon, idogeiko og kata. Ofte med høyt tempo, som krevde utholdenhet. I en setting, så gikk vi alle kataene: Taikyoku sono ichi, ni, san, Pinan ichi og ni, i mogore, uten stopp mellom hver kata. Selv om jeg føler at disse kataene er «lett», så tror jeg at kvaliteten på Pinan ni til slutt, neppe ville gått gjennom ved en gradering. Til det ble både stillingene for kort og teknikkene for slapp. Får skylde på dårlig kondis, selv om det neppe gjør selvtilliten noe bedre. Syllabuskombinasjonene deres er også litt uvant, så jeg slet også litt å tilpasse meg disse, men på siste treninga, følte jeg at de satt.

Hanshi Arneil trente i mange år under Sosai Oyama, og var første person som gjennomførte en 100-mannskumite. Mye er skrevet om hans innholdsrike liv, og for meg har det vært uvurderlig å høre på hans fortellinger, både fra hans liv og hans trening i lag med Sosai. Hanshi Arneil fyller 81 år til sommeren, og det er imponerende at en mann i hans alder fortsatt reiser rundt og instruerer. Når han i tillegg har en bevegelse og høyde på sparkene som overgår mange av oss som er halvparten så gammel, blir jeg mer enn imponert.

DSC00640

Det var veldig inspirerende på få noen treninger under Hanshi Arneil. Hans kunnskap og visdom innen Kyokushinkai, overgår de fleste andre instruktører jeg har trent hos. Hans forklaringer på teknikker, og applikasjoner både innen kihon og kata var veldig lærerikt.

Jeg vil takke Vadsø karateklubb, som tok imot meg og fikk meg til å føle meg svært velkommen. Jeg vil også gratulere Vadsø karateklubb og Kirkenes karateklubb med sine nye svartbelter, som bestod en lang gradering.

OSU!
Torfinn

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.